Кю ар кодове дават допълнителна информация за експозициите в историческия музей в Шумен

Регионалният исторически музей – Шумен ще посрещне Прегледа на музейните анимации с още едно нововъведение. В централната експозиция на културната институция вече функционира система за бърз достъп чрез така наречените кю ар кодове. На някои от най-забележителните експонати са поставени стикери, които чрез сканиране със смарт устройства дават достъп до допълнителна информация и изображения на съответния предмет и обекта на неговото местонамиране.

Кю ар кодовете са разположени във всички експозиционни зали на музея и чрез съвременните технолигии и тенденции осигуряват още една възможност за запознаване с богатото културно-историческо минало на региона ни.

Подобен достъп до информация е осигурен и чрез новите сувенирни билети в двата национални историко-археологически резервата „Плиска” и „Мадара”.

Регионалният исторически музей – Шумен е домакин на Преглед на музейните анимации. В два панела – теоретичен и практически ще бъдат проследени дейностите, съпровождащи стандартното експониране на артефакти в различните музеи в цялата страна. Официалното откриване е на 12 май в 13.00 часа в музея, а на 13 май в парковото пространство, в непосредствена близост до музея, ще бъдат показани музейни анимации. В 21.00 часа, на същото място, ще бъде представен фолклорният спектакъл „Не ходи там след залез слънце”, разработен по мотиви от народни вярвания.