65 студенти се регистрираха за участие в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”

65 студенти от 15 университета се регистрираха за участие в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”.
Негов организатор и домакин е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”. Четиридесетото му издание ще бъде открито на 19 май в 13,30 часа пред Ректората.

Творците ще се състезават в три категории – поезия, белетристика и критика. Най-много регистрации има в раздел поезия – 47.

Разширява се и географията на конкурса, съобщи на брифинг в Община Шумен доц. Юрий Проданов от Шуменския университет.”Събитието се провежда от 40 години в партньорство с общината. Няма друг академичен конкурс с толкова дълга история. Благодаря на община Шумен за това, че осигурява голямата награда на конкурса в размер на 500 лева”, каза доц. Проданов.

Журито е в състав: Захари Карабашлиев, Пламен Дойнов и Петър Чухов.

Програмата предвижда четенията на участниците да започнат на 19 май в 14 часа. В 17 часа ще бъде представена стихосбирката „Възможности” на Валентин Славеев, който завоюва Голямата награда от конкурса през 2016 г. Стихосбирката е издадена от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски”.

В 20 часа в кафе-клуб „Ретро” ще бъде премиерата на книгата на Петър Чухов „АДdicted” с редактор Мартин Бодаков и художник Кирил Златков, издадена от ИК „Жанет 45″ преди дни. Книгата ще бъде представена от Пламен Дойнов, а Шумен е първото място, където това ще се случи.

На 20 май, събота, ще се проведе поетически пленер „Писане от натура” с модератор Петър Чухов. Маршрутът му включва посещение на Двора на кирилицата в Плиска и манастира „Свети Панталеймон” в местността „Патлейна”. В 16,30 часа пред Ректората в поетически двубой ще влязат Георги Гавраилов и Ралица Красимирова. Техни секунданти ще са Анна Лазарова и Антоний Димов.

В последния ден – 21 май, в 10 часа ще започне дискусия на тема „Литературата – памет и (ли) паметник с модератори Пламен Дойнов и Захари Карабашлиев. Мястото е „Културен радиосалон – Студио 3″ на Радио Шумен.

„В неделя, от 11,30 часа пред паметника на Иван Пейчев ще бъдат наградени лауреатите в конкурса. Идеята е пространството около този паметник да стане част от преживяването на младите хора, които ще дойдат за конкурса, и тя да се превърне в традиция. Смятам, че е важно да превръщаме тези пространства в част от културата на нашия град”, обясни доц. Проданов.