Община Шумен организира богата празнична програма за 11 май

Празникът на 11 май ще започне в 9.30 часа с „Час по родолюбие” и открит урок във всички училища и детски градини, посветен на Деня на Шумен. Идеята е да се популяризира датата 11 май, когато в Шумен през далечната 1813-та година се е състояло първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий. Децата и учениците ще получат дипляни с текста на химна на града “Оттука започва България”. Общо десет хиляди флаера с празничната програма са раздадени на възпитаниците на учебните заведения в града.

В 10.00 часа от кино „Херсон” до сградата на общината ще премине парадът на мажоретните състави от Шумен. По същото време в парка до общината ще започнат организираните от Регионалния исторически музей анимации на открито.

Тържественият ритуал по издигане на знамената пред сградата на Община Шумен ще започне в 10.30 часа. Специални гости за тържествата, посветени на Деня на Шумен ще бъдат Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, делегации от унгарския град Дебрецен и от Браила, Румъния и почетни граждани на Шумен.

Малко преди 11.00 часа в зала 363 на общината ще започне тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура.

По същото време стартират и организираните прояви за празника. Пред сградата на общината ще се проведе състезание по стрийт баскетбол. В Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” ще бъде открита изложбата „Оттука започва България: българската държава в художествено слово и образ”. В 11.30 на откритата сцена на площад “Освобождение” ще започне празникът за децата на Шумен, в който ще се включат със свои изпълнения детски и ученически формации.

Община Шумен организира за празника на града 11 май House Truck Party с участието на Dj Diass & Diva vocal и подгряващите Dj Svetlio и Dj Filip. Уличният парад ще започне с подгряващо парти в 16 часа на площад „Възраждане” пред Народното читалище „Добри Войников”. В 17 часа участниците ще тръгнат по бул. „Симеон Велики” и ще пристигнат пред парка „Кьошкове”. Събитието ще продължи на входа на парка до 20 часа, след което отново ще тръгне обратно към площад „Възраждане”. През цялото време музиката ще звучи от подвижна платформа. „Шумно” House Truck Party ще завърши с празнична заря.

За осигуряване на безопасното придвижване на участниците в парада на 11 май от 17 до 19 часа движението на автомобили по бул. „Симеон Велики” /от ул. „Иван Асен II”/ в югозападна посока и по ул. „Георги С. Раковски” /до паркинга пред Лесопарк „Кьошкове”/ ще бъде поетапно спирано. Временно спиране на движението ще има и по ул. „Георги С. Раковски” /от паркинга пред лесопарк „Кьошкове”/ и по бул. „Симеон Велики” в североизточна посока /до ул. „Иван Асен II”/ и от 20.00 до 22.00 часа.

В 18.30 часа пред сградата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев” ще се състои официалното откриване на Международния театрален фестивал и ще бъде запален огънят на Друмевите празници.

Празничният концерт с участието на ансамбъл „Мадара”, танцовия състав „Луди млади” към СУ „Сава Доброплодни”, Мажоретен състав-Шумен, хип хоп група „Емоушън”, „Електра” – Варна, Крум Крумов, танцова формация „Елика” – Пловдив, група „Петте сезона” и Стефан Димитров ще започне в 18.45 часа на откритата сцена на площад „Освобождение.