Честит 11 май – Ден на Шумен

Кметът на Шумен Любомир Христов отправи поздрав към жителите на града за празника.

Уважаеми съграждани, скъпи гости,

Честит 11 май!

Преди повече от две столетия, през далечната 1813-та година в навечерието на църковния празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий в Шумен е организирано първото гражданско честване на светите братя. И не случайно шуменци избират 11 май за свой празник. Той е свързан с почитта към делото на славянските първоучители, с традициите на нашия град и с отношението на шуменската общественост към образованието и духовността.

Празникът е не просто повод да отбележим поредната годишнина. Смисълът на този ден е да се обърнем към историята и да отдадем своята почит и уважение към предците ни, които превърнаха Шумен в люлка на българското духовно възраждане. Да се преклоним пред поколенията честни и трудолюбиви хора, които изградиха нашия прекрасен град, и да продължим тяхното дело. Да предадем на децата си гордостта от миналото, да ги научим да обичат родния дом, училището, приятелите, да обичат Шумен. И нека всички заедно, независимо от възрастта, професията и общественото си положение, да бъдем полезни на града си.

Благодаря на всички, които подкрепят нашите усилия за промяна и със своята последователност, енергия и упоритост работят за възраждането и възхода на Шумен. Желая ви здраве, сили и вяра, за да успеем.

Честит празник!

Любомир Христов,

кмет на община Шумен