Преглед на музейните анимации ще се проведе в Шумен

На 12 и 13 май Регионален исторически музей – Шумен ще проведе Преглед на музейните анимации. В два панела – теоретичен и практически ще бъдат проследени дейностите, съпровождащи стандартното експониране на артефакти в различните музеи. И двата модула ще бъдат документирани – теоретичната част ще бъде оформена и публикувана като книжно тяло, а практическата – заснета и филмирана. Това става възможно след одобрено проектно предложение за целево финансиране към Министерството на културата, което е основен съорганизатор на събитието.

Официалното откриване на Прегледа на музейните анимации ще се състои на 12 май, петък, в 13.00 часа в Лекционната зала на музея. След него, под формата на доклади и презентации, музейни специалисти от цялата страна ще споделят своя опит в тази насока.

В съботния 13 май, в градинката между сградите на библиотеката и общината, ще бъдат показани анимации и атракции, развивани в музейна среда. Сред акцентите ще бъдат различни възможности за интерактивна работа с посетители – рисуване на бръшлян, тъкане на керемида и на стан, плъстене, живи картини и възстановки (демонстрации на бит, облекло, въоръжение и ритуали от различни периоди), „Музей в куфар”, изработка на съдове на грънчарско колело, но и от хартия, кулинарен продукт, жив експонат.

Кулминацията на Прегледа на музейните анимации ще бъде на същото място, но във вечерните часове. На откритата сцена в 21.00 часа ще започне фолклорният спектакъл „Не ходи там след залез слънце”. Той е разработен по мотиви от народни традиции и вярвания, свързани с нощта и ще бъде представен от специалните гости – ансамбъл „Сивек” от град Габрово.

Преглед на музейните анимации – програма